MOCCHA MUS

Składniki

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
  • 75 ml wody
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki bitej śmietany
  • szczypta soli
  • maliny i listki melisy do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. 01

    Rozpuść kawę w wodzie.

  2. 02

    Rozpuść czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej (można też w mikrofalówce).Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru pudru. Dodaj lekko ostudzoną masę czekoladową i kawę. Dokładnie wymieszaj.

  3. 03

    Śmietanę ubij na sztywny krem. Białka ubij na sztywną pianę, dodając do niej szczyptę soli i łyżkę cukru pudru. Stopniowo wmieszaj do masy jajeczno-czekoladowej ubitą śmietanę (mniej więcej 3 łyżki), następnie pianę z białek. Przelej do pucharków i wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Wierzch udekoruj malinami i listkami melisy.

  4. 04

    Czas wykonania: 20 min