KAWOWA PAVLOVA

Składniki

  • Składniki na 9 małych blatów bezowych wielkości szklanki:
  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Składniki na masę kawową:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. 01

    Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na którym narysuj 3 okręgi o średnicy ok.7 cm (najprościej odrysować szklankę). Ubij białka na sztywno, dalej ubijając dodawaj cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Na końcu delikatnie wmieszaj skrobię i sok z cytryny.

  2. 02

    Masę wyłóż na narysowane koła. Piecz przez 1 godzinę w 140ºC. Wyłącz i lekko uchyl piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).

  3. 03

    Masa kawowa

  4. 04

    Mascarpone i kremówka mają być schłodzone.

  5. 05

    Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody, ostudź.

  6. 06

    Wszystkie składniki włóż do naczynia i ubij mikserem (przystawką do ubijania białek).

  7. 07

    Masę podziel na 2 części i przełóż nią 3 blaty bezowe. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.